Vaflovače v profesionálnej gastronómii

Vafle sa tešia zaslúžene už roky stálej a neutíchajúcej obľube – možno ich podávať na sladko aj na slano. Ich výroba je rýchla a jednoduchá s použitím prístroja, ktorým len profesionálny vaflovač. Prístroj nemá použitie len na výrobu tradičných vaflí, má oprávnené miesto nielen v prevádzkach špecializovaných na ponuku týchto obľúbených pochutín, ale aj v cukrárňach a kaviarňach, a dokonca aj v elegantných reštauráciách. Aký model vaflovača je najlepší pre vašu prevádzku a na čo si dať pozor, aby splnil očakávania kupujúceho?

Typy profesionálnych vaflovačov

Vaflovače pre gastronomické prevádzky sa líšia veľkosťou, tvarom a počtom pečúcich platní. V ponuke nájdeme jedno platničkové a dvojité vaflovače, a je len na nás, ktoré zariadenie viac vyhovuje vašim potrebám a špecifikám vašej prevádzky. V oboch variantoch nájdeme zariadenia, ktoré umožňujú upiecť vafle rôznych tvarov a veľkostí. Niektoré modely dvojitých vaflovačov ponúkajú dve rôzne prevedenia pečúcich platní a možnosť ich samostatného ohrevu. Existujú aj špecializované zariadenia na pečenie zmrzlinových kornútov, donutov, chrumkavých sendvičov, tradičných blinov alebo na prípravu tzv. belgických vaflí, ktoré sú známe aj ako bruselské vafle v tvare nanukov alebo bagiet. Možností prípravy je mnoho, vďaka tomu môžete zákazníkom ponúknuť niečo neprehliadnuteľné a lákavé. Vaflovače možno tiež použiť na pečenie vaflí na Valentína, Vianoce a pre ďalšie zvláštne príležitosti.

Čo je dôležité pri výbere vhodného vaflovača

Výber vaflovača sa zdá byť jednoduchý a bezproblémový, avšak oplatí sa venovať pozornosť niekoľkým dôležitým prvkom, ktoré majú rozhodujúci vplyv na jeho funkčnosť. Profesionálny vaflovač by mal mať príslušné atesty pre kontakt zariadenia s potravinami, mal by byť vyrobený z nerezovej ocele a vybavený termostatom s plynulou reguláciou teploty, ergonomickými, nevodivými rukoväťami a automatickým spínačom chrániacim pred prehriatím a preťažením. Najdôležitejšou časťou vaflovača je pečiaca platňa, preto ju venujme viac pozornosti. Priemyslový vaflovač by mal mať robustnú hliníkovú, liatinovú alebo teflónovú platňu na pečenie pokrytú špeciálnym povlakom proti prichytávaniu cesta. Pre časté používanie je ideálny keramický alebo teflónový povlak, je však potrebné pamätať na to, že pokiaľ dôjde k poškriabaniu alebo poškodeniu teflónového typu povlaku, zariadenie by sa už nemalo používať. Dôležitý je aj výkon zariadenia. U stravovacích podnikov by sa mal pohybovať v rozmedzí 1500-2200 wattov. Stojí za to pamätať si jedno pravidlo - čím vyšší je výkon zariadenia, tým rýchlejšie je pripravené na prácu. Pokiaľ máte v priestore kuchyne obmedzený priestor a nie je tu miesto pre ďalší prístroj, nezúfajte – stačí zvoliť vertikálny model.

Publikované: 29. 11. 2023

Kategória: Financie a práca

Autor: Ivana Bučková