Ako zachrániť vašu zubnú sklovinu a neobmedzovať sa v tom, čo konzumujete

Dokonale rovná pleť bez vrások, upravené vlasy a pohodlné oblečenie sú to, čo nás vystihuje a dodáva sebavedomie. Pomerne často ale zabúdame na jeden dôležitý detail, ktorým sú naše zuby. Úsmev, ktorý nás robí nielen krajším a dostupnejším, ale tiež odzrkadľuje, koľko času venujeme ústnej hygiene a starostlivosti o telo.

Nie, nie je to o strave, pretože jesť môžete všetko, ak si po obľúbenom jedle viete nájsť čas na údržbu zubnej skloviny. Pri množstve povinností a nedostatku času to však nie je vôbec jednoduché. Výsledným efektom môže byť kaz zubu a jeho následná a rýchla endodoncia.

S našimi radami sa tomu môžete vyhnúť, napriek tomu, že si by ste si museli odoprieť svoje milované lahôdky. Poďte sa o tom spolu s nami presvedčiť.

Vyhýbajte sa cukrom

Ak vám sladké pokušenie robí problémy, potom by ste mali myslieť na častejšiu ústnu hygienu. Zuby ale v zásade nepoškodzuje samotný cukor, živia sa ním baktérie žijúce v ústach. Tieto baktérie môžu premieňať cukry na kyseliny, ktoré môžu postupne rozpúšťať ochrannú vonkajšiu vrstvu zubov – teda sklovinu.

Ak pritom vynecháte pár dní čistenie, devastačné účinky takéhoto životného štýlu a správania zanechajú stopy nielen na zuboch, ale aj tele. Po každom jedle preto na hygienu ústnej dutiny myslite a eliminácia rizika ich poškodenia sa zníži na minimum.

Nebojte sa návštevy u zubára

Aby ste predišli vzniku kazu na zuboch, nestačí len upraviť vašu stravu a eliminovať z nej spomínané cukry. Stopercentnou zárukou nie je ani domáce čistenie, pretože niektoré zvyšky potravy môžu ostať v miestach, na ktoré obyčajné zubné kefky a pasty nestačia.

Návšteva u dobrého zubára v Žiline aspoň dvakrát do roka je poistkou, že sa žiadny zubný povlak nepremení na hrozivý zubný kaz. Tak na to myslite.

Publikované: 28. 05. 2021

Kategória: Zdravie

Autor: Ivana Bučková