Údené mäso je fenomén, zbiehajú sa vám slinky?

Máte radi domáce údené? Pamätáte si zo svojho detstva tú drevitú vôňu a slano-korenistú chuť rozpadajúceho sa mäska na jazýčku? Že nie? Potom ste určite ročník narodenia neskorší než 1989. Ak si tú lahodnú mäsitú pochúťku predsa len vybavujete a zbiehajú sa vám slinky, narodili ste sa pred Nežnou revolúciou. Ako to vieme? Jednoducho. November 1989 otvoril hospodárske trhy, priniesol konkurenciu a hlavne nastolil trend modifikovaných výrobkov zo Západu, ktoré mali pre Slovensko punc prestížnosti. Všetko, čo bolo z cudziny, bolo jednoducho najlepšie. Slováci chceli extra tovar, salámy a údeniny nevynímajúc. Čo na tom, že kvalita za očakávaním ťažko pokrivkávala?

Návrat k domácej klasike

Ako šiel čas, ľudia prezreli a opäť sa vracajú k starej dobrej klasike. Zistili totiž, že starým zlatým českých ručičkám sa nič nevyrovná a domáce údené nemá konkurenciu. Naložené mäso v soľnom náleve a jeho postupné pomalé tepelné upravovanie dymom je legendou, na ktorú ľudia nezabudli. Devízou tohto pokrmu je, že si ho môže pripraviť úplne každý vo vlastnej réžii. Stačí si zaobstarať udiareň. Boli doby, kedy udiarne staval majster murár, kominár a kúrenár. Dnes rovnakú funkciu zaistia mobilné udiarne na brikety alebo elektrickú energiu, ktorých obsluhu zvládne úplne každý. Vyberať je možné z udiarní s manuálnym alebo digitálnym ovládaním od značiek Bradley, či Borniak. Veľkým hitom a inováciou je udiareň, ktorá je dokonca ovládaná mobilným telefónom.

Ako vybrať udiareň?

Výber udiarne podriaďte parametrom, ako je kapacita objemu, spôsob údenia a poloha umiestnenia. Údenie studeným dymom je spôsob úpravy mäsa, založený na pomalom, niekoľkohodinovom (i niekoľkodňovom) údení mäsa pri veľmi nízkej teplote. Údenie teplým dymom je rýchlejšie. Pri údení teplým dymom sa prevádzková teplota vo vnútri udiarne pohybuje približne od 50 do 60 ° C. Pri údení horúcim dymom by sa prevádzková teplota mala pohybovať od 80 až do 100 ° C. Mäso sa musí do udiarne rozvesiť tak, aby sa jednotlivé kúsky navzájom nedotýkali, alebo aby sa nedotýkali stien udiarne. A potom už stačí len veľké odhodlanie, troška trpezlivosti a dobrú chuť!

Publikované: 02. 02. 2021

Kategória: Lifestyle

Autor: Ivana Bučková